fbpx Calendar1 Calendar2 single-blue-chevron-left single-chevron-gray-left Asset 1 BigD-Facebook BigD-Instagram BigD-LinkedIn BigD-Twitter Asset 1 Self Performed Building 447C23C2-7781-4D65-A1D1-2E0A82B68765 Created with sketchtool. 6E5B9159-593C-4C50-A6CE-E75D21E41519 Created with sketchtool. Self-Performed Services single-blue-chevron-left Office Signature double-blue-chevron-left Light Commercial single-chevron-gray-left single-white-chevron-left solid arrow right
Project Swire Coca-Cola York Street Facility Renovation
Owner


Project Size

28,800 sq ft

Project Dates

21 months

Project Location

Denver, CO

Project Description

Big-D Construction continues a longstanding relationship with Swire Coca-Cola with this renovation to this 1950s-era metal shop building adjacent to their York Street warehouse just north of downtown Denver.

The 29,000 square foot renovation completely restored an aging structure while also keeping the original structural steel, footings, and slab-on-grade foundation. Scope of work included asbestos remediation, cleaning and repainting of all interior steel, removal of exterior skin and replacement with insulated metal panel walls and roof, overhaul of the concrete floor surface, electrical service upgrade, new lighting, and ESFR sprinkler system addition. Additionally, in order to use this building as intended for storage, it required construction of a high-piled storage area sprinkler system, loading dock with dock levelers, renovated restrooms, and general life safety improvements – emergency lighting, fire alarms and proper egress out of the building, etc.

The team faced several challenges during the course of construction. The site was originally part of a railroad yard and the soil had been exposed to numerous chemicals and contaminates over the years. As part of the Voluntary Cleanup and Redevelopment Program, all digging required a third part inspector to be present and once suspect soils were encountered, they were tested, documented, and removed from the site to a landfill. Construction was also complicated when attempting to fit the new metal wall panels to the existing structure. The Big-D team successfully overcame this challenge by collaborating with project engineers to develop special attachment methods and find ways to keep the panels level in a more than 60-year-old building where significant settling had occurred.